Тъгата не е депресия


Много хора се опитват да ме убедят, че техните проблеми са действително реални и определено са повод за депресия. Често дори изброяват цял списък от проблеми, които за тях са “реалистични” и причиняват “реалистична депресия”. Най-често срещаните са банкрут или бедност, старост, постоянна физическа инвалидност, терминална болест, трагична загуба на любим човек. Абсолютно сигурна съм, че вие можете да обагатите този списък. В същото време нищо от горния списък не може да води до “реалистична депресия”. Просто защото няма такова нещо! Тънкият момент тук е къде да се начертае границата между желателните и нежелателните отрицателни чувста. Каква е разликата между “здравословна тъга” и депресия?

Разграничението е просто. Тъгата е нормална емоция, създадена от реалистични възприятия, които описват отрицателно събитие, включващо загуба или разочарование, по неизкривен начин. Депресията е болест, която винаги е резултат от мисли, които са изкривени по някакъв начин. Факт е, че когато загубим любим човек ние страдаме за него. Чувствата, които такава мисъл създава са реалистични и желани. Емоциите съвсем естесвено ще засилят човешкта ни припода и ще увеличат смисъла на живота. В този ред на мисли вие печелите от загубата.

Обратното, можете да си казвате, че никога повече няма да бъдете щастливи, защото този важен за вас човек е починал. Тези мисли ще задействат у вас чувства на самосъжаление и безнадежност. Тъй като тези емоции се основават изцяло и само на изкривяване, ще ви победят.

Запомнете, че тъгата идва без изкривяване. Тя включва поток от чувста и следователно има времева граница. Тъгата никога не включва понижаване на самооценката. Депресията е замръзнала- тя е склонна да упорства или да се появява отново и отново. Понякога до безкрайност, като винаги включва понижаване на самооценката. Причината за депресията ви са вашите изкривени, отрицателни мисли. Тя няма никаква адаптивна или положителна функция и е една от най-лошите форми на страдание.

Когато стане нещо действително лошо и неприятно за вас, емоциите ви ще бъдат създадени от мислите и възприятията ви. Чувствата ви ще са резултат от смисъла, който придавате на стващото. Значителна част от страданито ви ще се дължи на изкривявания в мислите ви. Когато елиминирате тези изкривявания, ще откриете, че справянето с “реалния проблем” става по-малко болезнено. Нагласата, че депресията е необходима, ми изглежда деструктивна, нечовешка и виктимизираща.

В заключение искам само да подчертая, че като живи същества, ние съвсем естествено сме подвластни на определени емоции, положителни и отрицателни. Разликата между тъгата и депресията е огромна. И нека не забравяме, че навреме разпозанли я и отчели, можем да спасим животи. Включително и своя.

ИСКАТЕ ДА ЗАПАЗИТЕ ЧАС?

Работно време: От 10:00 до 20:00 часа без почивен ден