Спортът като храна за душата


Вероятно всеки един от вас е срещал десетки, ако не и стотици статии посветени на ползите от спорта. Да, добре ви е известно колко много са те за физическото ви здраве. Но задавали ли сте си някога въпроса, какво носи той на вашето психическо здраве? Ако не сте, сега е моментът да научите как чрез спорт, може да коригирате различни психически дефицити.

През последните години процентът на хора с депресии и тревожност, в световен мащаб, прогресивно се увеличава, което не е никаква изненада на фона на забързаното ни ежедневие. Причините са много- от прекомерно малкото количество сън, огромният стрес на работното място, през неправилното възстановяване, чак до ниската ни двигателна активност. Ако проследим еволюцията на човека, ще установим, че той се е движил много, всекидневно, за да оцелее. Налагало се е да ловува, минавайки километри. Водил е битки, премествал се е от едно място на друго, поради атмосферните промени. Тоест може да кажем, че движението е поддържало живота на индивида. Днес нещата не стоят по коренно различен начин. Обездвижването не само, че ни прави по-болни, но и по-нещастни.

Много изследвания доказват, че нивото на серотонин се увеличава по време на спорт. Серотонинът е невротрансмитер, който е отговорен за купища физиологични процеси в нашето тяло- за поддържането на циркадните ритми, за апетита, за емоциите и либидото ни, участва в процесите на кръвосъсирване и в дейността на стомашно-чревния тракт, оказва влияние върху правилната дейност на сърдечно-съдовата система и много други. След тренировка биохимчното равнище в мозъка се променя- серотонинът се увеличава и ние се чувстваме по-щастливи. Нека не забравяме, че именно неговото ниско ниво е главният виновник за депресиите и тревожността. След едночасова тренировка ние можем да подобрим не само видът си, но и психичния си баланс.

Установено е, че спортът повишава концентрациите на серотонин и норепинефрин- друг важен невротрансмитер в мозъка. Не случайно бягането си е спечелило прозвището ”еуфорията на тичащия”. Важно е да запомните, че регулярното физическо натоварване  “блокира” негативните мисли и значително подобрява настроението, като своевремнно създава желание и мотивация за работа. Замислете се какво ви е необходимо, за да си осигурите не само добро физическо състояние, но и сравнително добро състояние на духа. На първо място можем да поставим дългите разходки и спорт на открито, съчетани с питателна и здравословна храна. Тренировките на открито ви подсигуряват и слънчева светлина, която допълнително увеличава нивото на серотонин в мозъка. Също така се засилва производството на витамин Д, който в последно време е впряган като съюзник в борбата с лошото настроение.

Спортът способства отделянето и на още един важен невротрансмитър- ендрофинът. Той е известен със способността си да намалява болката. Другото му име е “хормонът на щастието”. Активна спортна дейност – физическата натовареност, и особено аеробните упражнения с продължителност поне 30 минути, стимулират мозъка да произвежда хормонът на щастието. Все още е спорно какво точно води до отделянето на ендорфините – дали напрежението в мускулите, състезателния елемент или пък разтоварването от натовареното ежедневие. Но каквото и да е то, със сигурност ще ви накара да се чувствате осезаемо по-добре. Формулата е, колкото повече ендрофини приозвеждаме, толкова по-добре ще се чувстваме.

Никак не са за пренебрегване и ефектите от системната физическа активност върху нервната система:

Ø Подобрява се снабдяването на мозъка с кислород и глюкоза

Ø Намалява се стресът и напрежението

Ø Преодолява се хроничната умора

Ø Подобрява се адаптацията към стреса

Ø Увеличава се емоционалната стабилност

Ø Подобряват се реакциите и координацията

В заключение на всичко казано до тук, остава изводът- спортът е храна за душата, която можете да консумирате свободно, без ограничения, без притеснения,  навсякъде и по всяко време. Бон Апети!

ИСКАТЕ ДА ЗАПАЗИТЕ ЧАС?

Работно време: От 10:00 до 20:00 часа без почивен ден