Психологът на ЦСКА 1948 разкрива: Как влияят жените в живота на футболистите


Психологът на ЦСКА 1948 Лилия Стефанова беше гост в предаването „Калчо мания“ по Макс спорт 3 и специално за най-женския празник – 8 март, говори за влиянието на нежния пол в живота на футболистите. Тя коментира как се отразяват социалните мрежи, контузиите и славата във връзките на едни от най-желаните мъже в спорта.

– Колко голям проблем са красивите жени в живота на футболистите?
– Зависи колко голям отчитат те, че са. Могат да бъдат много голям, ако по някакъв начин им въздействат недобре, карат се, твърде ревниви са, имат проблеми, когато пътуват на лагери, но могат да бъдат и изключително вдъхновяващи. Ставали сме свидетели и на това как една любов подкрепя професионалната кариера на футболистите и те достигат наистина висини. И това е не само във футбола. Виждали сме го и в други спортове, разбира се.

– Колко голям проблем е ревността?
– Бих казала – много голям и много фундаментален. Ревността често я разглеждам и като патологично състояние. Когато в крайна сметка един човек не може да контролира вътрешните си пориви и това въздейства зле на хората около него, действително можем да го дефинираме като проблем и като поведенческо нарушение.

– Как обаче жените могат да избягат от ревността, след като футболистите са толкова известни, желани и привлекателни?
– Ето тук много добре се отразява психологическото консултиране, тъй като това са фундаменти на нашата личност. Ако ние нямаме увереност респективно ще ревнуваме партньора до нас. Важно е те самите да изградят една убеденост, че могат, че са и винаги ще бъдат.

– Кои връзки са най-успешни и има ли значение за връзката дали футболистът е с жена, която разбира неговата работа?
– Кои връзки са най-успешни е много относително, защото това зависи от характерите, възпитанието, интелектуалното ниво, поведенческите аспекти на двамата партньори. За мен успешните връзки са тези, в които хората споделят сходни възгледи за живота, а не коренно противоположни. Този мит в психологията – противоположностите се привличат е така, но това е само за първите няколко месеца, след което вече различията излизат на повърхността и се стига до жестоки драми. Важно е хората да търсят партньор, в който да откриват частичка от себе си. Това ще доведе стабилност в отношенията.

– Затова ли в Италия най-разпространените връзки са тези между футболист и спортен журналист?
– Твърде възможно е, да. Като цяло работната среда е изключително благоприятна почва за създаване на някакви отношения. Първо, защото хората споделят сходни интереси и второ – и двамата човека се трудят и полагат някакви усилия. Ако единият партньор не прави нищо, а другият е изключително амбициозен и идеен, това пак ще доведе до някакъв крах в отношенията.

– Защо тогава толкова често виждаме връзки между футболисти и модели?
– Ние ги виждаме, но въпросът е колко устойчиви са те и колко от тези връзки прерастват в семейни отношения. А защо, защото и двете занимания са доста атрактивни, доста красиви, защото и футболът като игра е изключително красива игра. Може би от естетическа гледна точка хората намират някакви сходства и се търсят.

– От каква жена се нуждае един футболист, за да може да се съсредоточи върху кариерата си, но да има и нормална връзка?
– Образът на успешната футболна съпруга е една жена, която е балансирана, в хармония със себе си, не страда от някакви нарцистични черти т.е. не е изключително самовлюбена, защото тогава тя ще обръща повече внимание на себе си, отколкото на партньора си. Най-вече жена, която е запозната със спорта като семантика. Защото, ако един човек не разбира отговорността и тежестта на спорта, той няма как да бъде партньор с професионален спортист.

– Коя е най-честата грешка на жените, които мечтаят за гадже – футболист, но не могат да си „хванат“ такова?
– Ако човек е свръх фиксиран към нещо и го прави с цената на всичко друго, това е грешка, защото нещата, които са красиви и истински се случват съвсем спонтанно. Има ли някакъв натиск от наша страна, нещата не са в правилната посока.

– Как се отразяват социалните мрежи на връзките?
– Социалните мрежи се отразяват доста зле на връзките, тъй като те изкривяват представите на хората за действителността. Те показват най-красивото, най-успешното, най-привлекателното, дори от материалната страна на нещата, а също така по отношение на връзките създават едно усещане у хората, че с лекота могат да намерят партньор. Че буквално следващата връзка е на един клик разстояние. А в реалния живот това не е така.

– Разликата във възрастта – това е една доста обсъждана тема напоследък. Защо все по-често забелязваме, че годините започват да губят значение и все по-често виждаме футболисти, които предпочитат по-големи от тях жени?
– Годините не могат да бъдат предпоставка хората да не започват връзка, били те в плюс или в минус. Както казах, ние търсим сходства по отношение на интелектуални и поведенчески стойности. Твърде възможно е един човек да е надскочил годините си и интелектуално да отговаря на едни по-големи години. Също така си мисля, че тези разлики, които наблюдаваме в последно време се случват и защото мъжете се ориентират към един тип по-улегнали жени, по-балансирани, по-установени и знаещи какво, защо и как искат в съответния момент.

– Вдъхват им повече спокойствие ли?
– Твърде възможно е да вдъхват повече спокойствие и да създават една по-благоприятна среда за тяхното развитие. Защото аз ги виждам нещата така – ако имаме две жени, едната е на 20 години. За нея типичните неща в този момент ще бъдат да учи, да се развива, да гради кариера или да опитва от всичко в живота, то една жена на 30 и вече ще е минала по този път и ще иска спокойствие, хармония, баланс, семейство и ще изповядва по-различни ценности. И Слава Богу, че е така. Добре, че с годините възгледите и ценностите ни се променят.

– Колко влияят личните отношения на представянето на играчите на терена?
– Смятам, че влияят в изключително голяма степен, тъй като, ако човек стъпи на терена с мисли от външния свят, с проблеми, с някакво напрежение и безпокойство, това е почти невъзможно да не се отрази на играта. Ние не можем да изключим двете същности. Физиката си е физика, но психиката пряко въздейства на физиката.

– Защо жените си падат по футболисти? С какво са толкова привлекателни за женското око?
– Предполагам от много гледни точки. Първо, по отношение на визията, смятам че футболът създава едно много балансирано атлетично тяло, което често пъти се репрезентира в съзнанието на жените като красиво, желано, искано и търсено. Също така тяхната професия е изключително динамична. Те пътуват по цял свят, имат трансфери, сменят местожителство, често пъти това носи много големи доходи, носи слава. Тези хора са разпознавани, уважавани, търсени. Всичко това поставено накуп т.е. едни млади красиви мъже, успешни в кариерата си, която освен всичко е и доходоносна, пък и е под светлините на прожекторите, прави образа на футболиста изключително търсен в женското съзнание.

– Доколко славата привлича жените към футболистите и колко често футболистите искат да избягат от жени, които ги разпознават и проявяват интерес към тях именно заради това?
– Славата привлича и жените и мъжете. Много зависи от самата жена, от това как тя вижда себе си и какво иска да постигне занапред в живота. Със сигурност футболисти, които са успешни, развити и доказани ще бягат от жени, които търсят само това. Реално погледнато, ако търсим само слава, това означава, че ние изключваме личността на човека. Автоматично спира да ни интересува той в какво вярва, какво обича, какво не обича, как се чувства. Ние просто гледаме един фундамент и всичко друго остава без значение, което е ужасно. Аз също бих бягала от подобно нещо.

– Често връзките не само при футболистите, а и като цяло при спортистите се разпадат, когато даденият спортист получи тежка контузия. Тогава ли се разбира колко държи човек до теб на теб?
– Със сигурност се разбира тогава, защото контузията е един много тежък и кризисен момент, в който ние можем да направим точно тази връзка със света – има ли нещо повече от славата, от парите, от хубавия начин на живот. Обича ли ни всъщност човекът и готов ли е да остане с нас тогава, когато ние не можем да бъдем в оптималната си форма. Това е изключително показателно.

Автор: Мая Димитрова

ИСКАТЕ ДА ЗАПАЗИТЕ ЧАС?

Работно време: От 10:00 до 20:00 часа без почивен ден