Лилия Стефанова е новият психолог на ФК ЦСКА 1948 (Видеовизитка)


ФК ЦСКА 1948 представи новата психоложка на тима. Става дума за Лилия Стефанова, която преди време бе на същата длъжност в двукратния носител на Купата на България Локомотив Пловдив. Работата на психоложката ще бъде свързана с подготовката на играчите преди тренировките и двубоите на тима.

Ето както съобщиха от ЦСКА 1948:

„Лилия Стефанова отскоро е новият психолог на ЦСКА.

Работата на Лилия в щаба на „червените“ е свързана с психическата подготовка на играчите преди тренировките и двубоите. Тя обсъжда с тях всичко, което обзема съзнанието им като професионални футболисти, а също така организира и специални отборни игри за състава.

От официалния сайт на „Червените“ пък не пропуснаха възможността да я включат в рубриката „Един ден с“, в която те обръщат внимание на хората, които подготвят „армейците“ по най-добрия начин за изявите им на терена.

„Говорим с психолога на клуба за първите ѝ впечатления от ЦСКА, за големите рискове и менталното здраве на футболистите, за мястото на нейната професията в българския спорт и по още любопитни теми“.

Казвам се Лилия Стефанова, по професия съм психолог, на 30 години и в последните няколко години от живота ми се занимавам активно със спортна психология. Последната ми работа беше в Локомотив Пд, където г-н Христо Крушарски ме покани да работя за мотивацията на футболистите, мисля, че периодът ми там мина добре“, започна Стефанова.

Изключително много ми хареса отбора и това, че клубът е иновативен, мисли различно. В годините се убедих, че колкото и да бъде добър един психолог, ако не бъде близо до отбора, няма как да практикува успешно работата си. Смятам, че на първо място това са травмите – една тежка травма може да повлияе негативно на един състезател, неминуемо това са загубите, конкурентите, пред които се изправят, изчерпването на физическите сили с напредване на възрастта“.

Да, правим отборни игри, вкарвам ги в различни роли, които да ми покажат кои са лидерите на отбора, защото невинаги има съответствие между капитан и лидер на отбора. Психологията е стигма, в спорта е тотална стигма – мисля, че в този клуб това може да се промени, да покажем, че един човек е не само тяло, но и душа. Пожелавам на хората да вярват в себе си, защото мисълта е най-голямото оръжие“, завърши тя.

ИСКАТЕ ДА ЗАПАЗИТЕ ЧАС?

Работно време: От 10:00 до 20:00 часа без почивен ден